Inghetarea tumorilor - o noua metoda de tratare a cancerului la san

Persoanele care sufera de cancer la san ar putea evita operatia, dupa ce medicii au descoperit ca tumorile pot fi anihilate prin inghet.

Oamenii de stiinta de la Institutul de Cancer Barbara Ann Karmanos din Detroit, Michigan, au adaptat o tehnica folosita initial in cazul cancerului de prostata, reusind sa distruga complet tumorile in cazul a 13 pacienti, relateaza The Telegraph.

Temperatura ceruta in cazul acestei tehnici este de minus 30 de grade Celsius, procedura realizandu-se cu ajutorul unor ace, sub anestezic local. Practic, tumoarea este inghetata pana cand moare, evitandu-se astfel operatia.

Incercarile precedente de a aplica aceasta tehnica, cunoscuta sub numele de crioterapie, nu s-au soldat cu reusite, temperaturile nefiind indeajuns de joase si nici regiunea supusa inghetului indeajuns de cuprinzatoare.

In plus, durerile sunt minime, iar vindecarea este completa. Biopsiile realizate imediat dupa tratament au aratat ca nicio celula canceroasa nu a ramas, nemaiexistand niciun semn de boala in 5 ani.
(Sursa: Ziare.com, 17.03.2010)